grit_cuzine_patra_052015_1.jpg

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου εργασίες της τρίτης ημέρας του Θεματικού Εργαστηρίου με τίτλο «Από την κουζίνα μέχρι το τραπέζι – Μεσογειακή Φιλοξενία & Εστίαση» στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό (Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα) στο πλαίσιο του έργου GrIt CUZINE. Στην τρίτη  ημέρα του Εργαστηρίου συμμετείχαν με εισηγήσεις ειδικοί από τον χώρο της υγιεινής, της επιχειρηματικότητας, της εστίασης και του τουρισμού γύρω από τα θέματα της ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας ως συγκριτικό πλεονέκτημα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των ποιοτικών προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν οι πρεσβευτές του οινο-γαστρονομικού τουρισμού.

Την συζήτηση συντόνισε ο  κ. Δημήτρης Καραγιάννης, (Διευθ Σύμβουλος HARCOS ΕΠΕ),  Οικονομολόγος, Σεφ και Σύμβουλος επιχειρήσεων εστίασης, ως Project Manager της δράσης. Ο κ. Παναγιώτης Βαμβακάρης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Κριτήρια ένταξης στο δίκτυο γαστρονομίας GrItCUZINE» , ο κ.  Απόστολος Βανταράκης, Αναπλ. Καθηγητής Υγιεινής , Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστήμιο Πατρών εστιάστηκε στην  « ορθή επισήμανση των τροφίμων και ο ρόλος της στη Δημόσια Υγεία».  «Η συμβολή των τοπικών οίνων στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας μιας περιοχής» αναπτύχτηκε από τον Οινοποιό και πολύ καλό μου φίλο Διονύσιο Μπριντζίκη, «Κτήμα Μπριντζίκη» ΗΛΕΙΑ, οι «Νέες στρατηγικές στο Μάρκετινγκ Τουριστικών Προορισμών – Οφέλη των επιχειρήσεων από τη μεταξύ τους δικτύωση» από την Brevetti Sabrina, Προϊστάμενη Τμήματος Εξωτερικού Εμπορίου του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών – Υπεύθυνη έργου “Marchio Ospitalita Italiana nel mondo» και τέλος από τον κ Καραγιάννη έγινε  η εισήγηση «Η σπουδαιότητα των συνταγών μιας περιοχής σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο –Καλές πρακτικές: περιοχές που επένδυσαν στο γαστρονομικό τουρισμό».

Η τρίτη ημέρα ήταν εξαιρετικά παραγωγική και ενδιαφέρουσα αφού έδωσε την ευκαιρία σε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και αναψυχής, να γνωρίσουν από κοντά τους ειδικούς, να ενημερωθούν άλλα και να εκφράσουν απορίες για λειτουργικά θέματα των επιχειρήσεων τους όπως θέματα που αφορούν την υγιεινή των καταστημάτων, την συμμετοχή των εστιατορίων και των ξενοδοχείων σε δίκτυα, στην συμμετοχή επιχειρήσεων φιλοξενίας σε μελλοντικά επιδοτούμε προγράμματα, άλλα και να γνωριστούν καλύτερα με το εξαιρετικό κτήμα Μπριζίκη της Ηλείας συνομιλώντας απευθείας με τον ίδιο τον Οινοποιό, και δοκιμάζοντας κρασιά στο γεύμα που ακολούθησε από το ομώνυμο οινοποιείο.

Το συνέδριο έγινε σε μια πολύ σημαντική στιγμή αφού η πολύτιμη πληροφόρηση κατευθύνθηκε προς τους επαγγελματίες του χώρου, λίγο πριν την έναρξη την τουριστικής περιόδου δημιουργώντας δίαυλο επικοινωνίας με τους ειδικούς για πολύ καθοριστικά θέματα που αφορούν κατ αρχάς της εύρυθμη λειτουργιά και σε δεύτερο βαθμό την επιτυχία των επιχειρήσεων αυτών ”.

Το Εργαστήριο απευθύνεται στους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ιδιώτη ή επαγγελματία, που επιθυμεί να ενημερωθεί για τα κριτήρια και τις συνεργασίες ανάδειξης της οίνο-γαστρονομικής κουλτούρας της περιοχής μας. Το GrIt CUZINE συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και Ιταλίας στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής συνεργασίας “ΕΛΛΑΔΑ- ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013”.