Η ζήτηση τροφίμων αυξάνεται παράλληλα και από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αύξηση της αστικοποίησης και η γενική φυγή από τις αγροτικές περιοχές προς τις αστικές περιοχές προκαλεί σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα γύρω από τις διατροφικές συνήθειες. Με την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται σε περιβάλλον γραφείου και με αυξανόμενες τις οικογένειες με εργαζόμενους και τους δύο γονείς, ο χρόνος για την προετοιμασία φαγητού στο σπίτι είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Οι καταναλωτές με την σύγχρονη πίεση της καθημερινότητας, επιλέγουν να τρώνε έξω, σε καφετέριες και εστιατόρια, και οι καταναλωτές που είναι ευαισθητοποιημένοι με τις τιμές, συχνά στρέφονται σε φθηνές επιλογές όπως τα fast-food, τα κινητά φορτηγά καντίνες (mobile food trucks) και τους υπαίθριους πάγκους (street food). Η ισχυρή αύξηση του αριθμού των εστιατόρια που λειτουργούν με την μέθοδο της δικαιόχρησης, franchise, με θεματολογία εξωτική, τα fast food, οι καφετέριες και τα σνακ μπαρ θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των εσόδων του κλάδου τα επόμενα χρόνια.
Οι παγκόσμιες τάσεις
Ο τζίρος της παγκόσμιας βιομηχανίας εστίασης προβλέπεται να φθάσει το αστρονομικό ποσό των $ 2.1 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2015, με όγκο συναλλαγών, πάνω από 600 δισεκατομμύρια! Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση άνω του 18% σε πέντε χρόνια, ωθούμενη από την αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών για εύκολο φαγητό, γευμάτων εκτός κατοικίας και την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για πρόχειρο φαγητό, του περιορισμένου διαθεσίμου χρόνου και του πιεστικού τρόπου ζωής των σύγχρονων καταναλωτών. Καφετέριες και εστιατόρια, αποτελούν το κυρίαρχο τμήμα της αγοράς με ποσοστό πάνω από 50% της συνολικής προστιθέμενης αξίας του κλάδου Σε περιφερειακό επίπεδο, η αγορά της Ασίας-Ειρηνικού κατέχει σχεδόν το 43% του μεριδίου αγοράς της παγκόσμιας βιομηχανίας εστίασης.
Αναγνωρίζοντας τις τεράστιες προοπτικές στον χώρο της εστίασης και με πολυετή εμπειρία και βαθειά τεχνογνωσία η HARCOS Restaurant Consulting αναλαμβάνει την πλήρη συμβουλευτική υποστήριξη επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας για την μελλοντική ανάπτυξη τους. Παρέχουμε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες που θα χρειαστεί ένα νέο εστιατόριο ή μια επιχείρηση φιλοξενίας, από την αρχή μέχρι το τέλος. Μπορούμε να ανοίξουμε το εστιατόριο με εσάς ή για εσάς, ή μπορούμε να συντονίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας με τον τρόπο και τη στιγμή που τις χρειάζεστε.
Το τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης εστιατορίων, εκπονεί μεγάλη ποικιλία μελετών στις οποίες το πλαίσιο διερεύνησης και το περιεχόμενο διαμορφώνεται αποκλειστικά για τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Οι υπηρεσίες που παρέχει η HARCOS Restaurant Consulting, με γραφεία στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα, καλύπτουν το σύνολο των επιχειρησιακών λειτουργιών μιας μικρής-μεσαίας αλλά και μεγάλης επιχείρησης, εστίασης και φιλοξενίας όπως:
- Ανάλυση & Επιλογή Τοποθεσίας /Διαπραγμάτευση
- Ανάπτυξη θέματος-Brand & theme Concept development
- Branding & Rebranding Εστιατόριου
- Μελέτες- Εφικτότητας & Δημιουργία Επιχειρηματικού Σχεδίου
- Breakeven Analysis
- Επιχειρηματικά σχέδια εστιατόριου (Restaurant Business Plan)
- Ανάπτυξη Στρατηγική
- Συμβουλευτικές Αρχιτεκτονικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες, Διακόσμησης
- Δημιουργία Μενού & Πρότυπες Συνταγές – Food styling
- Kitchen design-Επιλογή Εξοπλισμού
- Ανεύρεση & Επιλογή Προμηθευτών
- Υπηρεσίες Νέων Τεχνολογιών και Διαδικτύου (IT Services-WEB Αpplications -Internet Marketing)
- Σχεδιασμός Παραγωγής
- Ποιοτικός έλεγχος
- Ανάπτυξη νέων προϊόντων και έλεγχος-RD & Product testing
- Πωλήσεις εστιατόριου και επιλογές συσκευασίας (Restaurant Retail & Packaging)
- Στελέχωση-Πρόσληψη-Εκπαίδευση-Αξιοποίηση Ανθρωπίνων Πόρων
- Περιγραφή θέσεων εργασίας-Εγχειρίδια
- Marketing-Διαφήμιση & PR
- Προώθηση και παρουσίαση υλικών , εταιρειών και επιχειρήσεων
- Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας (ISO, HACCP)
- Επιδοτούμενα Προγράμματα
- Διαχείριση κρίσεων (Crisis management)
- Αγροτουρισμός (Δημιουργίες μονάδος εστίασης και μεταποιητικές μονάδες οικοτεχνίας)